Minder slecht is niet meer goed genoeg

Redactie Baaz m…
Het komt allemaal goed! ‘Wat we kapot kunnen maken, kunnen we ook weer repareren’, is de gedachte achter de duurzaamheidsambities van enkele optimistische koplopers. Deze groep legt zichzelf ‘netto positieve’ doelen op: ze willen niet alleen schade beperken, maar met hun onderneming de wereld verbeteren. Jos Reinhoudt en Annemarie Teuns van MVO Nederland schrijven erover.

Een ‘netto positief resultaat’ is bij ondernemers vaker het doel als het gaat om financiën: ‘Ik zit hier niet om kosten te besparen, maar om geld te verdienen’ – dat werk. In het geval van duurzaamheidsdoelstellingen hoor je regelmatig wat minder overtuiging. Voor veel bedrijven is het al lastig genoeg om jaarlijks consequent een paar procent minder energie te verbruiken, of om de hoeveelheid restafval te reduceren.

Reuzensprong

Ondernemers met lef springen met een reuzensprong over dat slepende ‘minder-minder’-verhaal heen. Ze willen geen klimaatneutrale gebouwen, maar kantoren die energie opwekken. Ze streven niet naar minder afval, maar vissen het plastic uit de oceanen op. Ziekteverzuim vinden ze een saai thema, talentontwikkeling is veel interessanter. Ze tobben niet over een geleidelijke overgang naar biologische landbouw, maar werken gericht aan het verbeteren van de bodemkwaliteit. Geen halfbakken doekjes voor het bloeden, maar échte oplossingen.

Technologische ontwikkeling

Aan de ene kant is deze houding te danken aan een andere, frisse manier van denken. Noem het een bedrijfsmatige benadering van ‘ieder nadeel heeft zijn voordeel’ of van ‘hetzelfde zien, maar het zo zien zoals nog niemand het zag’.

Aan de andere kant wordt deze doortastende mentaliteit gemotiveerd door de waarneming dat technologie zich zo snel ontwikkelt dat een aantal traditionele duurzaamheidsproblemen al snel irrelevant zal zijn. Neem energie. Als je stroom uit olie en steenkool blijft halen kom je nooit uit de negatieve spiraal. De voorraden raken per definitie een keer op, waardoor de situatie steeds somberder wordt. Er valt met kleine verbeteringen wel wat te redderen, maar het blijft een achterhoedegevecht.

Haal je energie uit zon en wind dan blijken niet alleen de bronnen opeens onuitputtelijk, maar ook de mogelijkheden. Bijna gratis Waarom zuinig doen met energie als er genoeg van is, bijna gratis? Met spotgoedkope energie wordt het ontzilten van zeewater goedkoop, waardoor drinkwater overvloedig beschikbaar wordt, gewassen bevloeid kunnen worden, honger verdwijnt, mensen gezonder worden en dus beter kunnen leren en werken. Het proces versterkt zichzelf. Zo verandert het schaarste-denken in overvloeddenken. Bij schaarste is zuinigheid, beknibbelen en consuminderen de beste strategie, in een situatie van overvloed kunnen we het
breed laten hangen. The sky is the limit als je positief in het leven staat. Niet alleen zonlicht is onbeperkt beschikbaar, ook de menselijke creativiteit kent geen grenzen. Benut dat!

Positieve impact creëren doe je zo

Iedereen kan het: de knop omzetten van ‘minder slecht’ naar positieve impact. Deze bedrijven gingen je voor:

Thialf 

Thialf levert overtollige zonne-energie aan huishoudens. Dankzij een renovatie is Thialf sinds dit jaar het meest duurzame ijsstadion van Europa. Met vijfduizend zonnepanelen op het dak voorziet het stadion in de winter nagenoeg in zijn eigen energiebehoefte. Maar van april tot en met september produceren de zonnepanelen veel meer energie dan het stadion nodig heeft. Dat overschot deelt Thialf via het stroomnet met zo’n 1.250 aangesloten huishoudens.

Ecover

Ecover, producent van ecologische was- en schoonmaakmiddelen, vist plastic op als grondstof voor de flessen waarmee hun producten worden gevuld. Onder de naam ‘Vis met ons mee’ maakte Ecover afgelopen jaar een tocht langs evenementen om – samen met Plastic Whale en consumenten – plastic uit grachten en de zee te halen. Het opgeviste plastic, afkomstig uit onder andere Scheveningen, Dordrecht en Amsterdam, werd grondstof voor een limited edition-afwasmiddelfles.

Geelen Counterflow

Geelen Counterflow wekt 50 procent meer energie op dan nodig. Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant GeelenCounterflow in Haelen (Limburg) is het meest duurzame kantoor ter wereld. Het gebouw scoorde 99,94 procent volgens het internationale BREEAMcertifi ceringssysteem. Het kantoor voor vijftig medewerkers wekt op jaarbasis ruim vijftig procent meer zonneenergie op dan het verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt voor het snijden van RVS en het opladen van heftrucks.