Categorie: transitie

‘Het ziekenhuis zoals we dat nu kennen heeft zijn langste tijd gehad’

Hij is de minst populaire ziekenhuisdirecteur van Zweden, en misschien zelfs wel van Europa: de Nederlander Melvin Samsom. Toch pioniert hij in Stockholm verder met zijn ‘patiëntpaden’. ‘Ik krijg energie van veranderingen.’ Directeur Melvin Samson spreekt de troepen toe. Niet iedereen is even gelukkig met zijn wil tot veranderen.Foto: Karolinska Universiteitsziekenhuis ‘Dit is een alarmerend signaal. Met dit lage vertrouwen…

Minder slecht is niet meer goed genoeg

12-09-2017 Door: Redactie Baaz m… Het komt allemaal goed! ‘Wat we kapot kunnen maken, kunnen we ook weer repareren’, is de gedachte achter de duurzaamheidsambities van enkele optimistische koplopers. Deze groep legt zichzelf ‘netto positieve’ doelen op: ze willen niet alleen schade beperken, maar met hun onderneming de wereld verbeteren. Jos Reinhoudt en Annemarie Teuns van MVO Nederland schrijven erover.…

“Het leven is niet altijd een feest. Wie dat durft toegeven, heeft een stapje voor”

Psychiater Dirk De Wachter in een pleidooi voor malcontentement, gewoonheid en verbinding Generatie Y heeft zijn buik vol van perfectie, zo kondigde trendwatcher Joeri Van den Bergh (Insites) vorige week aan op zijn blog. Liever dan zich onderwerpen aan grote ideaalbeelden waaraan ze toch niet aan kunnen voldoen, omarmen onze millennials hun onvolkomenheden steeds vaker. Sterker nog, ze zien er…

Interview Ewoud Goudswaard, ASN Bank: ‘De transitie komt eraan’

04-09-2016 09:24 | Door: Erik Verheggen, Duurzaam Nederland

De ASN Bank is een duurzame voortrekker in de sector. Andere banken kijken nadrukkelijk naar de methoden van ASN en zoeken samenwerking. “Grote financiële instellingen zijn steeds meer met duurzaamheid bezig, maar tegelijkertijd hebben ze nog een grote stap te zetten”, zegt Ewoud Goudswaard. De bestuursvoorzitter was te gast in DuurzaamBV Radio, waar hij sprak over de klimaatneutrale ambities van zijn bedrijf, het achterhoedegevecht van Shell, en waarom ASN Bank zijn pijlen richt op de farmaceutische industrie.

De ASN bank heeft de doelstelling om in 2030 volledig klimaatneutraal te opereren. Inmiddels staat de teller op meer dan 70 procent. Financieringen die CO2 uitstoten, compenseert de bank met investeringen die CO2 besparen. “We investeren in huizen, maar ook in windmolens”, zegt Goudswaard. En tegelijkertijd investeren we in energiebesparende maatregelen voor die huizen.”

Toen ASN de ambitie voor 2030 formuleerde, was het nog niet duidelijk hoe het bedrijf dat voor elkaar moest krijgen, vertelt de bankdirecteur. “Maar we zijn gaan handelen. Dat heeft een geweldige beweging op gang gezet. Binnen ASN Bank zelf, maar ook bij partijen waar we mee samenwerken.

Wapenhandel

ASN Bank doet veel onderzoek naar de bedrijven waar het in investeert. Hoe om te gaan met organisaties die bijvoorbeeld betrokken blijken te zijn bij wapenhandel? “We weten niet alles, bedrijven weten zelf ook niet alles”, zegt Goudswaard. “Als het een incident is waar een bedrijf goed mee omgaat, blijven we betrokken. Als er structureel zaken mis zijn, nemen we afscheid.”

Dat leidt ook tot fincanieel rendement, benadrukt Goudswaard. “De praktijk wijst uit dat de keuzes die wij maken prima kunnen leiden tot goede resultaten. Ons duurzame aandelenfonds heeft in de 25 jaar dat het bestaat een rendement behaald van 7 tot 8 procent.”

Engagement

Behalve bedrijven wel of niet toelaten, past ASN Bank actief aandeelhouderschap toe. ‘Engagement’ noemt Goudswaard het. Een voorbeeld is de farmaceutische industrie. Goudswaard: “Een sector waar veelal een goed duurzaamheidsbeleid aanwezig is, maar waar ook nogal wat dingen misgaan.”

“We gaan naar die aandeelhoudersvergaderingen toe om gericht vragen te stellen. We gaan in gesprek en monitoren gedurende een aantal jaren welke veranderingen worden doorgevoerd. Bijvoorbeeld hoe verkopers gestimuleerd worden om medicijnen aan de man te brengen.”

In het verleden heeft de bank al successen geboekt met deze methode. “Philips was betrokken bij het bedrijf Dutch Arrow, dat onderdelen zou gaan maken voor de Joint Strike Fighter”, zegt Goudswaard. “Dat had niets te maken met de core business van Philips. En uiteindelijk hebben onze acties ertoe geleid dat Philips daar uit is gestapt. Een mooi succes.”

Achterhoedegevecht

Goudswaard reageert in de uitzending van DuurzaamBV Radio ook op de uitspraken van Ben van Beurden. Tijdens een toespraak hekelde de Shell-CEO het gebrek aan realisme in het energiedebat. Oliebedrijven moeten tegendraads durven zijn, zei Van Beurden.

“Er is een enorm klimaatprobleem. Daar moeten we wat aan doen. Ook Shell moet daar wat aan doen”

“We kunnen vandaag nog niet zonder olie”, beaamt Goudswaard. “Er zijn te weinig alternatieven. Maar de energietransitie gaat gewoon gebeuren. Er is een enorm klimaatprobleem. Daar moeten we wat aan doen. Ook Shell moet daar wat aan doen. Shell voert een achterhoedegevecht.”

Goudswaard verwacht dat Shell-aandeelhouders de duimschroeven steeds meer zullen aandraaien om ook dat bedrijf in transitie te krijgen. Hij wijst op Follow This, de vereniging van activistische aandeelhouders die duurzaamheid heeft geagendeerd bij Shell.

“Dat was vijf jaar geelden volstrekt ondenkbaar”, zegt Goudswaard. “Grote institutionele beleggers kijken er met belangstelling naar. Ze wille de keuze nu nog aan Shell laten, maar ik denk dat dat over een paar jaar echt anders is.”

“Ook grote financiële instellingen zijn steeds meer met duurzaamheid bezig”, constateert Goudswaard. Hij wijst op het Platform Carbon Accounting Financials (PCAF), waar tien grote instellingen in zijn vertegenwoordigd. “Wij hebben een systematiek voor CO2-reductie ontwikkeld, die deze andere partijen nu ook gebruiken. Die vertegenwoordigen samen een waarde van € 600 mrd.”